Wat Zijn Labels (Tags) en Hoe Gebruik Ik Ze in Evernote?

Labels, vaak aangeduid als tags, zijn een essentieel hulpmiddel om je notities in Evernote te organiseren en snel de juiste informatie te vinden. Maar wat zijn labels en hoe kun je ze het beste gebruiken? In dit artikel verkennen we de ins en outs van labels in Evernote, geven we enkele nuttige do’s en don’ts, en introduceren we geavanceerde mogelijkheden om het meeste uit je organisatie te halen.

Wat Zijn Labels (Tags) in Evernote?

Labels, of tags, zijn trefwoorden of categorieën die je aan je notities kunt toewijzen om ze te organiseren en gemakkelijk terug te vinden. In Evernote kun je meerdere labels aan één notitie toewijzen, waardoor je notities in verschillende contexten kunt plaatsen zonder ze fysiek te verplaatsen.

Do’s en Don’ts voor Gebruik van Labels in Evernote

Do’s:

 1. Wees Consistent: Kies een consistente en logische benadering voor het toewijzen van labels. Dit helpt je om notities gemakkelijk terug te vinden en zorgt voor een gestructureerde organisatie.
 2. Gebruik Beschrijvende Labels: Maak labels die specifiek zijn en de inhoud van de notitie nauwkeurig weerspiegelen. Bijvoorbeeld, “ProjectX” in plaats van “Project.”
 3. Combineer Labels: Je kunt meerdere labels toewijzen aan één notitie. Gebruik deze mogelijkheid om notities in verschillende categorieën te plaatsen. Bijvoorbeeld, een notitie over een marketingproject kan zowel de labels “Marketing” als “ProjectX” hebben.
 4. Gebruik Hierarchieën: Als je veel labels hebt, overweeg dan het gebruik van labelhiërarchieën. Bijvoorbeeld, “Werk > ProjectX” om werkgerelateerde projecten te organiseren.

Don’ts:

 1. Overmatig Gebruik van Labels: Overdrijf niet met het aantal labels dat je aan een notitie toewijst. Dit kan leiden tot verwarring en een onnodig complexe organisatie.
 2. Onlogische Labels: Geef geen labels die geen betekenis hebben of niet relevant zijn voor de notitie. Vermijd bijvoorbeeld labels als “Algemeen” of “Overig.”
 3. Vermijd Dubbele Betekenis: Wees voorzichtig met labels die dubbele betekenissen kunnen hebben. Bijvoorbeeld, “Reizen” kan verwijzen naar zowel zakelijke als persoonlijke reizen. Gebruik in dat geval specifiekere labels.

Geavanceerde Labelmogelijkheden in Evernote

Naast de basisprincipes zijn er geavanceerde labelmogelijkheden die je kunt verkennen:

 1. Notitieboekspecifieke Labels: Je kunt labels organiseren op basis van notitieboeken. Labels die je in één notitieboek gebruikt, zijn mogelijk niet relevant voor een ander notitieboek. Dit helpt bij het behouden van een schone organisatie.
 2. Gedeelde Labels: Als je notities deelt, kun je gedeelde labels maken. Hierdoor kunnen alle deelnemers in een gedeelde notitieboek dezelfde labels gebruiken voor een uniforme organisatie.
 3. Geavanceerde Zoekopdrachten: Je kunt geavanceerde zoekopdrachten uitvoeren op basis van labels. Bijvoorbeeld, “tag:werk tag:projectX” zal notities vinden die beide labels bevatten.
 4. Notitieboekstapels: Als je meerdere notitieboeken hebt, kun je notitieboekstapels maken om notitieboeken te groeperen. Labels kunnen worden toegepast op de hele stapel, waardoor een grotere organisatorische context ontstaat.

Conclusie

Labels (tags) zijn een krachtige manier om je notities in Evernote te organiseren en snel toegang te krijgen tot de informatie die je nodig hebt. Met een goed doordachte aanpak kun je notities gemakkelijk categoriseren en snel de juiste notities vinden. Door geavanceerde mogelijkheden te verkennen, zoals notitieboekspecifieke labels en geavanceerde zoekopdrachten, kun je Evernote nog effectiever gebruiken voor je organisatie en productiviteit. Neem de tijd om je labelsysteem te plannen en aan te passen aan je specifieke behoeften, en je zult merken hoe Evernote een waardevolle bondgenoot wordt in het beheren van je digitale informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *