Notities uit Evernote Exporteren: Een uitgebreide handleiding

Evernote heeft zichzelf in de loop der jaren gevestigd als een van de meest betrouwbare en gebruiksvriendelijke digitale notitietools. Het platform heeft miljoenen gebruikers geholpen hun gedachten, ideeën, taken en herinneringen te organiseren in nette digitale notitieboeken. Maar zoals met elk digitaal platform, ontstaat er soms een behoefte om gegevens te verplaatsen, te archiveren of zelfs te migreren naar een andere dienst.

In recentere updates van Evernote is de exportfunctie veranderd; het is nu alleen mogelijk om notities per notitieboek te exporteren wanneer je gebruik maakt van de desktop applicatie. Hoewel dit misschien een extra stap lijkt, kan het met de juiste kennis soepel worden uitgevoerd.

Waarom zou je notities uit Evernote exporteren?

1. Backup en archivering:

In een wereld waar digitale informatie kwetsbaar kan zijn voor technische fouten, cyberaanvallen of onvoorziene gebeurtenissen, is het hebben van een backup van belangrijke notities cruciaal. Door regelmatig een backup te maken, zorg je ervoor dat jouw waardevolle informatie veilig en toegankelijk blijft, zelfs als je Evernote-account wordt gecompromitteerd of de service uitvalt.

2. Overstappen naar een andere app of service:

De digitale toolmarkt is dynamisch. Nieuwe apps met innovatieve functies verschijnen voortdurend. Misschien heb je een andere app gevonden die beter aansluit bij jouw behoeften, of je wilt gewoon verandering. Het exporteren van je notities uit Evernote maakt het mogelijk om naadloos over te stappen.

3. Delen van notities met anderen die geen Evernote gebruiken:

Niet iedereen gebruikt Evernote, en soms moet je notities delen met collega’s, vrienden of familie die andere tools gebruiken. In plaats van hen te dwingen zich aan te melden voor Evernote, is het exporteren van notities een efficiënte manier om informatie toegankelijk te maken voor iedereen.

4. Kostenbesparingen:

De recente tariefverhogingen van Evernote hebben voor opschudding gezorgd in de gemeenschap van gebruikers. Wat vroeger een zeer betaalbare service was, kan nu voor sommigen te prijzig zijn, vooral voor diegenen die niet alle geavanceerde functies nodig hebben. Het overwegen van een kosteneffectiever alternatief kan daarom financiële zin hebben, en het begint allemaal met het exporteren van je huidige Evernote-notities.

Exportformaten binnen Evernote

Wanneer je besluit om je notities van Evernote te exporteren, is het essentieel om te weten welke formaten beschikbaar zijn en wat de voor- en nadelen van elk formaat zijn. Evernote biedt drie primaire exportformaten aan:

ENEX (Evernote Export Format)

Dit is het standaard exportformaat van Evernote, ontworpen om een complete XML-export van je notities te bieden. Volgens Evernote zelf zorgt het Notitie Exportformaat voor “een complete XML export van je notities.” Dit formaat is bijzonder handig voor backup en archivering, vooral als je van plan bent je notities te importeren in een andere Evernote-account. Bovendien kan het ENEX-formaat nuttig zijn voor ontwikkelaars en andere toepassingen, aangezien het een toegankelijke manier biedt om Evernote-notities over te brengen naar andere applicaties en services.

Voordelen:

 • Behoudt de structuur en opmaak van de notitie.
 • Kan worden geïmporteerd in andere Evernote-accounts.
 • Biedt de mogelijkheid voor ontwikkelaars om Evernote-gegevens in andere tools te gebruiken.

Losse webpagina HTML

Als je van plan bent om je notities in een standaardwebbrowser te bekijken, of je wilt ze delen zonder dat de ontvanger Evernote nodig heeft, dan is dit formaat ideaal. Evernote beschrijft dit formaat als het exporteren van “de geselecteerde notities als een enkele HTML webpagina met mappen met daarin alle beelden en andere gekoppelde bijlagen.” Het resultaat is een enkele HTML-pagina waarop alle geselecteerde notities worden weergegeven, vergezeld van mappen die alle gerelateerde afbeeldingen en bijlagen bevatten.

Voordelen:

 • Gemakkelijk te bekijken in elke webbrowser.
 • Ideaal voor het delen van een samenvoeging van notities.

Verschillende webpagina’s HTML

Dit formaat neemt de notitie-export een stap verder door elke individuele notitie als een afzonderlijke HTML-pagina te exporteren. Bovendien wordt er een master indexbestand gecreëerd dat als een inhoudsopgave voor alle geëxporteerde notities fungeert. Evernote omschrijft dit als “Exporteert één HTML webpagina per notitie en één master indexbestand. Ook worden mappen voor alle beelden en andere gekoppelde bijlagen aangemaakt.”

Voordelen:

 • Maakt het eenvoudig om specifieke notities te lokaliseren en te delen.
 • Behoudt de individuele identiteit van elke notitie.
 • Ideaal voor grotere exporttaken waarbij je het overzicht wilt behouden.

Het kiezen van het juiste exportformaat hangt sterk af van je behoeften en wat je van plan bent te doen met de geëxporteerde notities. Elk formaat heeft zijn unieke voordelen, dus het is belangrijk om de keuze te maken die het beste bij je past.

Stap-voor-Stap Handleiding voor het Exporteren van Evernote Notities

Het exporteren van je notities uit Evernote kan in eerste instantie misschien wat intimiderend lijken, vooral als je een groot aantal notitieboeken hebt. Echter, door de onderstaande stappen te volgen, kun je het proces soepel en efficiënt laten verlopen:

a. Voorbereiden voor het Exportproces

Voordat je begint met het exporteren van je notities, is het essentieel om enige voorbereiding te treffen. Dit zorgt ervoor dat het hele proces soepeler verloopt:

 1. Download en Installeer de Nieuwste Evernote Desktop App:
  Ga naar de officiële Evernote-website en zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de desktopapplicatie hebt gedownload en geïnstalleerd.
 2. Maak een Overzicht:
  Voordat je begint met het exporteren, is het handig om een lijst te hebben van alle notitieboeken die je wilt exporteren. Dit helpt je georganiseerd te blijven en ervoor te zorgen dat je geen belangrijke notities mist.

b. Het Exporteren van een Notitieboek

Nu je voorbereid bent, kun je beginnen met het eigenlijke exportproces:

 1. Open de Evernote Desktop App: Start de app en log in met je accountgegevens.
 2. Navigeer naar het Gewenste Notitieboek: Aan de linkerzijde van de applicatie vind je een lijst met al je notitieboeken. Klik op het notitieboek dat je wilt exporteren.
 3. Start het Exportproces: Eens je in het gewenste notitieboek bent, ga je naar het menu en selecteer je de optie “Export Notitieboek” of een soortgelijke optie, afhankelijk van je versie van Evernote.
 4. Kies het Gewenste Formaat: Een pop-upvenster zal verschijnen met verschillende exportopties. Kies tussen ENEX, Losse webpagina HTML, of Verschillende webpagina’s HTML, afhankelijk van je behoeften.
 5. Sla het Bestand op: Kies een locatie op je computer om het exportbestand op te slaan en klik op “Opslaan” of “Exporteren”.
Evernote exporteren van notities
Evernote exporteren van notities

c. Herhaal voor Elk Notitieboek

Het is belangrijk om te onthouden dat de nieuwste versie van Evernote alleen het exporteren van één notitieboek per keer toestaat:

 1. Ga terug naar je lijst met notitieboeken in Evernote en kies het volgende notitieboek dat je wilt exporteren.
 2. Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven voor het exporteren.
 3. Herhaal dit proces voor elk notitieboek dat je wilt exporteren totdat je alle gewenste notities hebt geëxporteerd.

Door deze stappen te volgen, zorg je voor een volledige en georganiseerde export van al je waardevolle notities uit Evernote. Het kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van het aantal notitieboeken en notities dat je hebt, maar het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat al je gegevens veilig en toegankelijk zijn.

Tips en Trucs voor een Efficiënt Exportproces

Het kan een ontmoedigende taak zijn om al je notities uit Evernote te exporteren, vooral als je honderden of zelfs duizenden hebt. Hier zijn enkele tips en trucs die je kunt overwegen om het proces soepeler en efficiënter te laten verlopen:

 • Groepeer Gerelateerde Notities:
  Als je notities verspreid hebt over verschillende notitieboeken, overweeg dan om gerelateerde notities samen in specifieke notitieboeken te groeperen. Dit helpt niet alleen bij het organiseren van je notities, maar maakt het exportproces ook sneller en overzichtelijker.
 • Gebruik Duidelijke en Beschrijvende Namen:
  Wanneer je je notitieboeken exporteert, is het essentieel om duidelijke en beschrijvende notitie titels te gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om specifieke notities in de toekomst terug te vinden en helpt verwarring te voorkomen.
 • Plan Regelmatige Backups:
  Hoewel het misschien overbodig lijkt, is het een goed idee om regelmatige backups te plannen. Dit zorgt ervoor dat je notities altijd veilig en up-to-date zijn, vooral als je Evernote vaak gebruikt.

Mogelijke Uitdagingen en Oplossingen

Bij het exporteren van je notities uit Evernote kunnen er enkele uitdagingen optreden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen:

 • Wat te Doen als het Exporteren Mislukt?
  Soms kan het exportproces mislukken vanwege technische problemen. Als dit gebeurt, herstart dan Evernote en probeer opnieuw. Als het probleem aanhoudt, overweeg dan om contact op te nemen met de Evernote-ondersteuning voor hulp.
 • Hoe Grote Notitieboeken Efficiënt te Exporteren?
  Voor zeer grote notitieboeken kan het exporteren wat tijd in beslag nemen. Wees geduldig en vermijd het uitvoeren van andere zware taken op je computer tijdens het exportproces. Overweeg ook om grote notitieboeken op te splitsen in kleinere, meer beheersbare delen voor een vlottere export.
  Bij onze eigen export duurde het exporteren van 1600 notities ongeveer 1 uur. Wanneer er een snelle multi-core CPU in je computer zit kan je ondertussen gewoon doorgaan met je werk.
 • Het Beheren van Afbeeldingen en Bijlagen tijdens het Exporteren:
  Wanneer je notities met veel afbeeldingen en bijlagen exporteert, zorg er dan voor dat je voldoende opslagruimte hebt op je computer. Afhankelijk van het gekozen exportformaat, worden afbeeldingen en bijlagen in afzonderlijke mappen opgeslagen. Zorg ervoor dat je deze mappen samen met de geëxporteerde notities bewaart om ervoor te zorgen dat alle relevante informatie intact blijft.

Alternatieve Methoden

Het handmatig exporteren van je notities uit Evernote kan tijdrovend zijn, vooral als je veel notities hebt. Gelukkig zijn er verschillende alternatieve methoden en tools van derden beschikbaar die het proces kunnen vergemakkelijken of automatiseren.

 • Notion’s Evernote Import Tool:
  Notion, een populaire notitie-app, heeft een ingebouwde tool waarmee je je Evernote-notities direct kunt importeren. Echter, afhankelijk van de hoeveelheid data, kan dit proces lang duren. Het voordeel is dat je niet handmatig notitieboeken hoeft te exporteren, maar het nadeel is dat de indeling en opmaak van sommige notities kan veranderen tijdens het importeren.
  Bij onze eigen test duurde de import van een klein notitie boek met ~30 notities bijna een uur, er is geen indicatie van voortgang in het proces, je zal dus enorm veel geduld moeten hebben.
 • Joplin:
  Joplin is een open-source notitie-app die sterk lijkt op Evernote. Het kan je Evernote-notitieboeken in .enex formaat rechtstreeks importeren. Het grote voordeel van Joplin is dat het volledig gratis is en dat het de originele structuur en opmaak van je notities behoudt. Echter, de gebruikersinterface is misschien niet zo gepolijst als die van Evernote. Daarnaast is Joplin standaard enkel lokaal op je PC, zorg dus voor goede backups anders loop je het risico al je notities te verliezen wanneer je computer crasht.
 • Zapier:
  Voor degenen die Evernote willen blijven gebruiken maar ook een kopie van hun notities op een ander platform willen bewaren, is Zapier een uitstekende keuze. Met Zapier kun je automatiseringen instellen om nieuwe Evernote-notities naar andere platforms door te sturen. Het voordeel is dat je je workflow niet hoeft te veranderen, maar het nadeel is dat er kosten zijn verbonden aan het gebruik van Zapier, vooral als je veel automatiseringen hebt.

In een tijd waarin data belangrijker is dan ooit, is het cruciaal om regelmatige backups te maken en de controle over je data te behouden. Door je Evernote-notities te exporteren, bescherm je jezelf tegen mogelijke dataverlies en zorg je voor extra gemoedsrust.

Hoewel Evernote’s recente wijzigingen in het exportproces sommige gebruikers kunnen frustreren, zijn er gelukkig genoeg hulpmiddelen en methoden beschikbaar om je te helpen. We moedigen je aan om vertrouwd te raken met het exportproces en om regelmatig je notities te backuppen, zodat je altijd voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *